четверг, 1 февраля 2018 г.


                           «Є сіл в Україні багато, а Куманівці мої – одні»   

Поважаймо тих, хто був до нас,
не руйнуймо те, що створили
минулі покоління.

Н. Кравчук-Овчарук

Проста народна мудрість говорить, що найкраща та земля, на якій ти народився. У цьому можна переконатися, взявши до рук книгу нашої знаної землячки Ніни Кравчук-Овчарук «Батьківськими стежками, Куманівці».  
    
Ніна Кирилівна ніколи не стояла осторонь життя рідного села, вона ініціатор багатьох реалізованих проектів для села. Також понад тридцять років обиралась депутатом сільської ради. Вісім років була депутатом районної ради. Переможець районного конкурсу «Людина року» в номінації «Громадський діяч, депутат» у 2006 році, відмінник освіти України, член Національної спілки журналістів України, активна учасниця Помаранчевої революції. 
У розділі "Батьківськими стежками" Ніна Кирилівна з великою шаною і любов'ю згадує свій рід, своїх батьків та щирих працьовитих односельців. Читач знайомиться з історичними свідченнями, які протягом усього свого життя збирала авторка.
Розділ «Долі людські у спогадах» не залишить байдужим нікого. Цей розділ написаний на основі спогадів тих людей¸ які винесли тягар лихоліть на своїх плечах. Невимовним болем сповнені рядки про Голодомори 1921–1923, 1932–1933, 1946–1947 рр., репресії та про Другу світову війну. Це поламані людські долі, сирітство, гіркі вдовині сльози, жорстока система, для якої кожна людська неповторна особистість була всього лише «гвинтиком»...
Особливе місце відведене школі та вчителям, адже Ніна Кирилівна понад півстоліття пропрацювала на педагогічній ниві. Присвячені сторінки й відомим уродженцям села та звичайним сільським трударям.
Книга вже дістала гарні відгуки від перших читачів: «Дуже цікава книга. Коли почала читати не могла відірватися, читала і плакала», розповідає жителька села Куманівців Галина Янківська.
Книга «Батьківськими стежками, Куманівці» стала переможцем у конкурсі «Моя Вінниччина», започаткованому журналом «Вінницький край». Видана за сприяння Вінницької обласної державної адміністрації та Вінницької обласної ради, увійшла в десятку найкращих книг Вінниччини. Перша її презентація відбулась на обласному фестивалі подільських громад «Відродимо село – розквітне Україна», який проходив у концертній залі Віннницької обласної філармонії 4 грудня 2017 року, а в рідному селі Куманівцях відбудеться в березні 2018 року.
Тож запрошуємо Вас познайомитися з багатим історією та добрими людьми, незалежним селом, прочитавши книгу «Батьківськими стежками, Куманівці» Ніни Кравчук-Овчарук, яку можете знайти в бібліотеках Вінницької області.

Комментариев нет:

Отправить комментарий