среда, 11 апреля 2018 г.


                   Село моє, ти гордість моя й сила.
   9 березня у  коли  весь український народ вшановував   великого українця, патріота, пророка  Кобзаря – Тараса Шевченкау нашому селі Куманівцях відбулася визначна подія, яка ввійде в історію нашого краю відбулася презентація краєзнавчої  книжки  історія села  «Батьківськими стежками. Куманівці»,  яку написала Ніна Кравчук – Овчарук , яка народилась та виросла у селі Куманівці, учителька української мови та літератури. 
    Довгі десятки років Ніна Кирилівна вивчала документи, збирала свідчення односельчан, щоб відтворити періоди минулого Куманівець . В результаті плідної праці назбиралось багато матеріалів  із фотогрaфіями від минулого до сьогодення та народилася книга  в якій також  використані стародруки, які  розповідають  про прадавні  сторінки  села Куманівці.
    Ця книга –  історія про народження поселення та різні періоди  історії, це пам'ять, про всіх, хто своїм життям творив історію Куманівець, вклав свої сили у розвиток села, свою любов і надію.
У 2017 році Ніна Кирилівна свій літопис села подала на обласний конкурс. Книга «Батьківськими стежками, Куманівці» стала переможцем  у конкурсі  «Моя Вінниччина»,  започаткованому журналом  «Вінницький край» і видана за сприянням  Вінницької обласної  державної адміністрації та Вінницької обласної ради. Також книга увійшла в десятку книг найкращих книг Вінниччини.
   Перша її презентація відбулася на обласному фестивалі  подільських громад « Відродимо село – розквітне Україна» який проходив у вінницькій обласній філармонії 4 грудня 2017 року.
   В книзі Ніни Кравчук – Овчарук в розділі «Долі людські у спогадах» - згадуються революційні роки, колективізація, радіофікація та  електрифікація села. Важким випробуванням стали роки Голодомору 1921 – 1922, 1932 – 1933, 1946 – 1947 років та репресії.
   Трагедією для Куманівець стала друга світова війна. Авторка зберегла імена 92  односельчан, хто був вивезений до Німеччини, серед них 47 жінок. Імена  133 односельців, які полягли в боях  за Батьківщину, та  імена 128 учасників Другої світової, які повернулися переможцями, померли в повоєнний період.
   В книзі виділений розділ , який присвячений Куманівецькій школі та педагогам. Зібрані світлини директорів Куманівецької школи, також розповідається про учителів, які з любов’ю  сіяли  зерна знань у дитячі душі.
   У розділі «Батьківськими стежками»  присвяченому  пам’яті батьків – мами Надії Микитівни і тата Кирила Івановича Кравчуків освідчилась  у кохані не тільки рідним, але всім односельцям та малій Батьківщині.
                                    
    У роботі над книгою «Батьківськими стежками, Куманівці» автору допомагала найрідніша людина – це донька Надія Миколаївна Овчарук.
     Презентацію відкрив сільський голова Андрій Петрович Титула.
     На презентацію книги завітав наш земляк , заступник голови Вінницької обласної адміністрації, депутат обласної ради Олександр Васильович Крученюк, який  допомагав у роботі над книгою.

  Голова хмільницької районної ради Зоя Григорівна Бонсевич. Помічник депутата верховної ради України Петра Юрчишина - ___ 
Головний редактор журналу «Вінницький край» Вадим Миколайович  ВітковськийРайонний депутат села Куманівці Олександр Лисий.

  А також завітали друзі, колеги, Ніни Кирилівни, Це Заслужений журналіст України, голова правління Вінницької обласної організації журналістів Василь Миколайович Паламарчук. Заслужений Почесний краєзнавець України. Почесний громадянин Хмільницького районну Микола Дорош. Відомий журналіст, поет, письменник, агроном Євген Козюк. Історик,  краєзнавець, автор багатьох краєзнавчих книг, перекладач першої книги  про історію   села Куманівці,  Гелени Кутиловської «Спогади про Поділля » - Василь Маринич.
Талановита поетеса, майстриня – чиї вироби вишиті рушники, сорочки відомі у нашому Хмільницькому районі, член літературно – мистецького клубу  «Золота троянда» Таїсія Громада.

   Краєзнавець  Хмільницької районної бібліотеки для дорослих, яка також переймається історією краю  - Оксана Михалиця, хмільничанин Єдуард Амонс.
  Переднє слово у книзі  написав заслужений журналіст України, давній друг Ніни Кирилівни Сергій Гребельський, це була його остання стаття. Добрим порадником він був у написані книги на презентацію завітала його донька Галина.
   Усі запрошені  гості  та односельчани  щиро вітали Ніну Кирилівну із виходом книги.
                             
  Ніна Кравчук – Овчарук подякувала  всім хто  долучилися до написання  та виходу книги та всім хто завітав на свято.
  Чарівну атмосферу свята  прикрашали  піснями  учасники народної худржньої творчості Куманівецького сільського Будинку культури:  Народний  аматорський  фольклорний  ансамбль «Перевесло», вокальний жіночий  ансамбль «Горлиця», чоловічий  дует у складі   Володимира Кухара, Бориса Семенчука, дитячий  дует у складі  Анни Мацишиної та Іллі Огородника та солістки  - Дарини Кухар.
    "Нашим Куманівцям пощастило, вони мають історію від двох жінок це Гелена Кутиловська і Ніна Кравчук – Овчарук. З любов’ю до рідної землі, краян написані рядки книги про минуле Куманівець" - такими словами закінчили свято  ведучі: сільський  бібліотекар - Тетяна Кухар та спеціаліст сільської ради Оксана Алексеєва та  від усіх односельчан  подякували   Ніні Кравчук – Овчарук  за клопітку, але таку необхідну книгу про Куманівці. Побажали   творчого натхнення, радості від кожного прожитого дня, втілення задуманого,  нових книг та головне Божого благословення у всіх  добрих  починаннях  на  довгій ниві життя.
     

Комментариев нет:

Отправить комментарий